El passat 14 i 15 març 2025 es va celebrar el II CONGRÉS DE MEDICINA I SALUT AMBIENTAL a l’Hospital de Mollet organitzat per la Societat Catalana de Salut ambiental.
Sota el lema “Reptes en Medicina i Salut Ambiental: dels desafiaments a les solucions”, aquest congrés va ser un espai de referència per a reunir a destacats professionals i experts de l’àmbit de la salut ambiental per a abordar temes clau com la contaminació química, els camps electromagnètics, les malalties emergents i la medicina preventiva entre altres. L’estructura de l’esdeveniment va incloure taules rodones, ponències magistrals i espais de debat que van fomentar l’intercanvi interdisciplinari. L’objectiu del congrés va ser generar propostes concretes que impulsin accions immediates i efectives per a enfrontar els desafiaments ambientals i sanitaris.
De la mà de la Sofia Dengra, psicòloga i voluntària de l’associació vam participar de la taula rodona Crisi Climàtica i Salut: consideracions per a la DANA amb la presentació “Abordatge de l’estrès posttraumàtic-dol en catàstrofes com el DANA“.
Et convidem a llegir el resum de la presentació:
Quan es produeix una catàstrofe com la Dana hi ha un gran impacte psicosocial, s’experimenten moltes pèrdues de diferent índole i un impacte psicoemocional de gran intensitat. Això implica un gran abordatge de la gestió emocional, dels processos de dol i d’alguns trastorns que puguin donar-se.
En les situacions de crisis podem parlar de diferents intervencions, tant les primeres intervencions com les posteriors són de gran rellevància en la prevenció de problemes de salut. La primera intervenció (primeres hores), és la intervenció en primers auxilis psicològics per a donar suport psicològic. Les intervencions posteriors van dirigides més a l’elaboració del succés i la integració del mateix en la vida de la persona i per a això es poden realitzar diferents intervencions de suport psicològic o teràpia individual o utilitzar altres eines com per exemple els grups d’ajuda mútua (GAM). Aquests últims proporcionen espais per a elaborar els processos de dol i la gestió emocional, convertint-se en un bon suport psicoemocional.
Una altra de les qüestions a tenir en compte en situacions d’emergència és el suport psicològic als intervinents de primera resposta. Aquests professionals poden sofrir alteracions psicològiques a curt i llarg termini com a resultat de la seva intervenció. Per aquest motiu és important oferir eines preventives a través de programes específics de formació, així com espais que permetin poder expressar i treballar les experiències viscudes i la gestió emocional derivada, i oferir serveis d’acompanyament psicològic per a aquells casos que ho requereixin.